Transmisia manuală din punct de vedere evolutiv, atât cea nesincronizată cât mai ales cea sincronizată, care stă la baza majorității cutiilor de viteză manuale actuale, reprezintă primii pași tehnologici importanți ce au dus la obținerea unor autovehicule din ce în ce mai performante.
Transmisia manuală si controlul
Punerea la dispoziția șoferului a controlului asupra transferului de putere de la motor la puntea motoare a necesitat apariția ambreiajului și a schimbătorului de viteză ca forțe externe ce acționează asupra ansamblului de pinioane aferente treptelor de viteze diferite.
Tipologia cutiei de viteză diferă în funcție de poziționarea motorului. Există cutii de viteză care fac transferul între pinioane folosind doi arbori, unul de intrare și unul de ieșire, în mod special la motoarele montate pe puntea față si cu tracțiune pe puntea față.
Mai sunt si cutii de viteze la care transferul se realizează prin intermediul a trei arbori, unul de intrare, unul intermediar și unul de ieșire, mai ales la motoarele longitudinale montate pe puntea față, dar cu tracțiune pe puntea spate. Rolul pinioanelor este de a transforma cuplul motor și turația acestuia în funcție de tracțiune.
Cum functioneaza ambreajul?
Ambreiajul este un ansamblu care se acționează, în cazul transmisiei manuale, prin pedala de ambreiaj, antrenând o mișcare de cuplare/decuplare a discurilor de ambreiaj și a plăcii de presiune ce transmit cuplul de rotație între axe, cel primar, al motorului, și cel secundar, al mecanismului de transmisie.
Pinioanele cutiei de viteză sunt astfel aranjate încât șoferul poate acționa asupra lor cu ajutorul schimbătorului de viteze, având posibilitatea de a alege raportul de viteză potrivit între arborele de intrare și cel de ieșire.
Trecerea de la un raport de viteză la altul cu ajutorul schimbătorului de viteză este facilitat de ambreiaj care permite decuplarea motorului de sistemul de transmisie.
Citeste si Ce rol are ambreiajul si cum sa-l utilizezi eficient?
Avantajele si dezavantajele folosirii transmisiei manuale
Există avantaje și dezavantaje ale folosirii transmisiei manuale la autovehicule în opoziție cu transmisia automată, subiectul fiind intens discutat pe forumurile de specialitate.
Printre avantaje am putea menționa faptul că o transmisie manuală conține mai puține subansamble, mentenanța / reparația acestora fiind mai ușoară și mai puțin costisitoare în comparație cu cea automată.
De asemenea consumul de combustibil este mai mic în cazul transmisiei manuale mai ales la modelele mai vechi de autovehicule în comparație cu același model echipat cu transmisie automată și nu în ultimul rând, prețul de achiziție al autovehiculelor cu transmisie manuală este ușor mai mic.
Cutia de viteza manuala fiind o dotare standard, transmisia automată necesită o plată suplimentară, considerată de cele mai multe ori o dotare opțională.
Acest lucru este întâlnit preponderent pe piața auto europeană unde transmisia manuală echipează peste 70% din autovehicule, în comparație cu piața NAFTA (S.U.A., Canada și Mexic) și piața asiatică (Japonia, Coreea de Sud) unde autovehiculele folosesc transmisia automată în proporție de 80%.
Printre dezavantaje putem menționa dificultatea de învățare a folosirii cutiei de viteză manuale, solicitarea suplimentară de a utiliza pedala de ambreiaj și schimbătorul de viteză, cât și durata mai mare de schimbare a treptelor de viteză.
Printre autoturismele de renume care încă oferă varianta transmisiei manuale se numără: Porsche 911, BMW M5, Ford Mustang Shelby GT350, Dodge Viper, Chevrolete Corvette Z06, Mazda Miata și Ford Focus RS.