Ambreiajul poate fi gasit pe orice vehicul care este echipat cu o cutie de viteza manuala si are doua functii importante in conducere. Prima functie este oprirea fluxului de putere catre cutie si a doua, cuplarea motorului catre cutia de viteza.
Practic fara ambreiaj nu poti cupla puterea motorului la cutia de viteza si implicit sa transmiti acest flux de putere catre roti.
Din ce se compune ambreiajul?
Este un kit intreg de ambreiaj care se compune din mai multe piese si anume, discul de ambreiaj, rulmentul si placa de presiune. Schimbarea kitului de ambreiaj poate fi o operatiune costisitoare si de aceea este indicat sa evitam deterioararea acestuia.
Cand utilizezi ambreiajul?
Toate vehiculele care au cutii de viteze manuale, dispun si de o pedala in plus, pedala de ambreiaj pe care o utilizam de fiecare data cand trebuie sa schimbam viteza. Practic in momentul in care dorim sa schimbam viteza, se apasa pedala de ambreiaj pentru a elibera cuplul, se schimba viteza, dupa care se elibereaza ambreiajul pentru ca motorul sa se conecteze la cutia de viteza.
Teoretic este usor de facut, in practica insa este important sa ne obisnuim cu utilizarea ambreiajului pentru a nu-l strica sau si mai rau, sa nu stricam cutia de viteza.
Cum toate piesele se uzeaza in timp, ambreiajul la fel are o anumita durata de viata, timp in care se strica, dupa care trebuie schimbat. Aceasta perioada de functionare poate fi marita prin utilizarea corecta a ambreiajului. Trebuie doar sa conducem putin mai responsabil iar acest lucru se va reflecta in functionarea acestuia.
Cum sa prevenim deterioararea prematura a ambreiajului?
- In primul rand trebuie sa conducem cu viteze constante, fara sa le schimbam frecvent, astfel se reduce si frecventa utilizarii ambreiajului. Acest lucru, in anumite situatii, se poate realiza, mai ales daca conducem pe distante lungi.
- O problema frecventa ce apare la soferi si afecteaza ambreiajul este utilizarea acestuia impreuna cu pedala de acceleratie, o greseala care afecteaza mecanismul de realizare a transmisiei.
- Cand schimbati viteza, pedala de ambreiaj trebuie apasata suficient de mult pentru a se ridica cuplarea, altfel se pot produce deteriorari la mecanismul de transmisie. Probabil s-a intamplat sa auzim un carait la schimbarea vitezei, acesta se produce cand cuplul nu este eliberat si se incearca schimbarea vitezei.
- Suprasolicitarile, circularea cu turatii mari sau pornirea din trepte superioare, pot afecta ambreiajul. Este bine ca pornirea vehiculului sa se faca la o viteza unu dupa care sa se schimbe viteza treptat, in functie de situatie.
- Nu solicita transmisia pentru a frana camionul in panta, utilizeaza frana pentru a nu solicita prea mult transmisia. La fel utilizeaza frana de mana la stationare si nu lasa vehiculul in viteza pantru a nu cauza solicitari si uzura.
Cu timpul orice piesa se deterioreaza si trebuie schimbata, dar daca avem grija cum conducem, vehiculul nostru isi poate dubla durata de viata.
In lumea transportatorilor timpul inseamna bani. Un vehicul care sta la reparatii, nu produce bani doar consuma. Este mai eficient sa reduceti riscurile de deterioarare ale pieselor prin utilizarea corecta a acestora, decat prin reparatii frecvente si costisitoare.
Cu toate acestea, orice piesa, la un moment dat se strica si camionul trebuie trimis la reparat. In cazul in care aveti probleme cu transmisia, echipa noastra de reparatii cutii de viteze va poate ajuta. Pentru mai multe informatii sau oferta de pret la reparatii cutii de viteze, va rugam sa ne sunati cu incredere la numarul afisat pe site.