Continut
Multi isi pun intrebarea de ce trebuie schimbat periodic uleiul din cutia de viteze cand unii specialisti sustin ca uleiul respectiv poate fi lasat acolo pentru toata viata vehiculului, fara a-l schimba.
Oarecum are o logica toata teoria, in realitate insa situatia este putin diferita. In acest articol vom incerca sa raspundem la intrebarea, la cat timp se schimba uleiul din cutia de viteze?
De ce se schimba uleiul din mecanisme?
Indiferent daca vorbim de motor, de transmisie sau diferential, ne referim la mecanisme care necesita lubrifiere. Rolul uleiului in mecanisme este sa le lubrifieze, sa reduca frictiunea si temperatura pieselor.
Uleiul utilizat in mecanisme scade in timp, mai ales in mecanismele care functioneaza la temperaturi ridicate.
Motorul functioneaza la temperaturi foarte mari si uzura este mult mai mare asa ca e normal ca uleiul din motor sa se schimbe cu o frecventa mult mai mare decat la alte mecanisme.
Deoarece uleiul din motor se incinge la temperaturi foarte mari, in timp isi pierde din proprietati si devine mai lichid si nu mai ofera ungerea necesara mecanismului. Cum uleiul nu mai protejeaza suficient piesele, creste frictiunea, temperatura si uzura.
Acesta este motivul pentru care dupa un anumit numar de km se schimba uleiul la motoare, bineinteles in functie de motor si calitatea uleiului utilizat.
Cand se schimba uleiul din cutia de viteze manuala?
Uleiul din cutia de viteze este mai gros si nu e supus la temperaturi atat de ridicate ca si in motor, cu toate acestea piesele din cutie sunt solicitate la maxim in timpul utilizarii vehiculului.
Temperatura de lucru a cutiei de viteze este in general de 60-70 de grade, astfel uleiul din cutie isi pastreaza proprietatile de ungere mult mai mult timp. Probabil de aici vine ideea ca uleiul din cutie nu trebuie schimbat niciodata.
Un lucru este important, chiar daca nu se schimba atat de des uleiul din cutie, trebuie verificat periodic nivelul acestuia si sa-l completam daca este nevoie. Bineinteles ca la o cutie de viteze trebuie umblat foarte rar, aceasta este inchisa etans si uleiul nu se pierde doar daca exista scurgeri la garnituri.
Perioada de schimbare a uleiului din cutia de viteze
Cum am scris si mai sus, trebuie facuta perioadic verificarea uleiului de transmisie. Se verifica anual sau cel putin odata la doi ani calitatesa si cantitatea uleiului din cutie. Atat cantitatea cat si calitatea uleiului influenteaza puternic functionarea corecta a mecanismului cutiei.
Citeste si „Cum afecteaza lipsa de ulei cutia de viteze”
Cum este normal, un ulei de calitate ofera o protectie buna pieselor din cutie in timpul functionarii. In cazul in care uleiul este vechi si nu mai ofera protectia necesara, acesta trebuie schimbat.
Cum afecteaza uleiul vechi mecanismul cutiei?
Uleiul vechi din cutie este contaminat cu pilitura metalica care se creeaza in urma frictiunii pieselor mai ales daca nivelul uleiului este scazut. Orice piesa cu uzura mai ridicata produce pilitura de fier ceea ce va provoca alte uzuri.
Uleiul contaminat nu va mai oferi protectia necesara pieselor, de aceea uzura creste si piesele se strica mult mai repede.
Desi nu este obligatoriu, in general se recomanda schimbarea uleiului in cutia de viteze la fiecare a treia schimbare de ulei la motor sau cand schimbarea treptelor se face cu dificultate.
Indicat ar fi sa ne programam din timp pentru schimbarea anuala a uleiului sau cel tarziu dupa al doilea an de la ultima schimbare.
Beneficiile schimbarii uleiului din cutie
Vizitele perioadice pentru schimbarea uleiului de transmisie sunt ocazii perfecte pentru verificarea cutiei. In cazul cutiilor de la camioane, uleiul nu poate fi schimbat decat dupa demontare. La verificarea uleiului din cutie putem vedea nivelul de contaminare al acestuia cu pilitura de fier.
In cazul in care gasim pilitura de fier in cutie, acesta este un semnal ca una sau mai multe piese au uzura si este bine sa le schimbam. In unele cazuri, acestea pot fi reparatii putin costisitoare fata de o defectiune serioasa care se poate intampla in cazul in care nu remediem problema din timp.
Schimbarea uleiului nu rezolva problema pieselor uzate dar poate prelungi viata acestora. Cu alte cuvinte se reduce uzura in perioada ce urmeaza schimbarii uleiului de transmsie si se prelungeste perioada de utilizare a cutiei de viteze.
Preventia este intotdeauna mai ieftina decat reparatia in cazul unei defectiuni provocate de lipsa de intretinere.