Continut
Defectiunea cutiei de viteze poate fi numita defectiune grava in urma careia vehicolul sa fie imobilizat pe o perioda lunga de timp. De cele mai multe ori, costurile unei defectiuni nu se rezuma doar la reparatia propriu-zisa a masinii.
Sunt foarte multe cheltuieli intr-o firma care se intampla doar dintr-un simplu motiv, vehicolul nu functioneaza. Sa nu mai vorbim de alegerile gresite care se pot intampla si care atrag de la sine cheltuieli neprevazute.
In acest articol o sa incerc sa prezint aceste cheltuieli pentru a oferi o imagine clara asupra pierderilor generate de o simpla defectiune.
Costurile generale ale unui camion
Toate vehiculele au cheltuieli fara de care nu pot functiona. Acestea le numim cheltuieli generale si sunt predictibile pentru orice firma.
Prima cheltuiala la care ne gandim cand vine vorba despre un vehicul este combustibilul, consumul general al vehicolului. Este un cost constant care se schimba in functie de consumul fiecarui vehicul si de distantele pe care le parcurge.
Tot aici putem sa amintim toate consumabilele, filtrele, uleiurile ce trebuie periodic schimbate. De exemplu filtrele si uleiurile se schimba la fiecare 90.000 de km.
Nici nu putem insa ajunge la utilizarea vehicolului daca acesta nu are platita asigurarea si taxa de drum. Rovinieta si asigurarea RCA sunt costuri destul de mari pe care fiecare firma de transport trebuie sa le suporte.
Nici un vehicul nu functioneaza fara un sofer asa ca trebuie sa socotim si salarul soferului ca si cheltuiala necesara functionarii vehicolului.
Citeste si Solutii si practici de reparare a cutiilor de viteze
Pentru vehicule noi, acestea sunt cheltuieli generale la care trebuie sa ne asteptam. Nu vorbesc inca de reparatii pentru ca ele de cele mai multe ori se rezuma la cateva mici interventii de intretinere.
Bineinteles ca si vehiculele noi se pot strica iar acest lucru poate sa ridice considerabil cheltuielile vehicolului insa un vehicul bine intretinut poate rula o lunga perioada de timp fara sa fie necesare reparatii mari.
Avand atatea cheltuieli, proprietarul vehicolului va incerca sa scoata cat mai multi bani din ea inainte sa trebuiasca din nou sa investeasca in acesta sau va incerca sa reduca cat mai mult cheltuielile de mentenanta. Cum veti vedea aceasta abordare poate sa duca la alegeri gresite si implicit cresterea costurilor.
Cheltuielile reale de defectiune ale unui vehicul la mana a doua
Ce se intampla insa daca vehicolul nu este nou si se strica frecvent? In mod sigur cheltuielile incep sa creasca. Se poate intampla ca in loc de generare venit, vehicolul sa ajunga sa cheltuie mai multi bani pe intretinere si functionare decat aduce.
Noi privim acest aspect din punctul nostru de vedere ca si firma de reparatii cutii de viteze unde incercam sa traducem totul la exemplele noastre.
De exemplu unui vehicul care are defectiune la o cutie de viteze veche, in general exista tendinta sa i se faca reparatia cu piese cat mai ieftine si daca se poate de la dezmembrari.
Citeste si Tipuri de piese de schimb utilizate in reparatii
Se poate face acest lucru? Da, se poate, dar riscurile de repetare a defectiunii sunt mult mai mari decat dupa o reparatie cu piese de calitate. De exemplu, o cutie de viteze reparata cu piese de calitate poate fi privita ca si o cutie reconditionata care functioneaza ca si una noua.
Cand spunem noua, ne referim la faptul ca nu doar functioneaza mai mult, dar o sa aiba si durata de viata asemanatoare cutiei de viteze noi, de acelasi tip.
Cand se ridica costul de intretinere?
Mai multi soferi de camioane spun ca odata ce camionul a ajuns la o anumita varsta si un anumit numar de km, acesta deja da semne de oboseala.
Un camion obosit nu trage si nu urca bine dealul, tot timpul are ceva probleme. Ca suna intr-o parte, ca suna in alta parte, ca s-a rupt ceva aici, acolo nu mai functioneaza altceva, sunt doar simptome generale ale unui vehicul ce trebuie automat dus la o verificare amanuntita.
De multe ori insa administratorul ia hotararea si spune „las ca mai merge asa o tura” iar la intoarcere se mai amana inca de cateva ori reparatiile necesare ca sa mai genereze putini bani cu acel vehicul inainte sa intre in reparatia capitala.
Intrebarea este, daca toate defectiunile mici s-ar fi rezolvat din timp, nu s-ar fi pastrat oare camionul intr-o stare de functionare mult mai buna? Oare daca reparatiile s-ar fi facut in timp si cu piese de calitate, acestea oare nu ar fi rezistat mult mai mult?
Citeste si Cum cladesti o firma de transport marfa – 5 sfaturi
Sunt intrebari la care fiecare trebuie sa-si raspunda singur dupa experienta proprie. Important este sa constientizeze fiecare ca intretinerea corecta a unui vehicul este mai ieftina decat reparatia lui.
Din experienta noastra stim ca o cutie de viteze reparata la noi, cu piese de calitate, nu vine la reparatii o lunga perioada de timp, de multe ori ani buni. Stim si faptul ca reparatiile cu piese de slaba calitate duc la defectiuni repetate si implicit la costuri mai mari de intretinere a vehicolului.
De ce nu facem reparatii cu piese de slaba calitate?
Fiecare firma de reparatii cutii viteze are strategia personala de lucru. Noi avem deja suficienta experienta pe piata ca sa facem reguli clare in modul nostru de lucru. Am invatat din greselile facute de noi sau din greselile impuse de clienti, astfel ca am ales sa facem cat mai putine compromisuri.
S-a intamplat si la noi ca mecanicii au atras atentia clientului asupra uzurii unor piese vechi iar clientul a ales sa nu le schimbe. Expresia „mai merge inca putin si asa” a aparut din nou, obligand mecanicii sa reutilizeze o piesa ce nu trebuia folosita.
Noi am spus ca nu e bine, dar degeaba. Din pacate am avut dreptate, vehicolul a si venit inapoi cu defectiune la piesa respectiva, ridicand astfel pretul reparatiei.
Problema este ca o piesa defecta ce nu a fost schimbata din motive economice impuse de client, a stricat si piesele cu care conlucra, piese care de altfel nu s-ar fi stricat. Dupa verificarea defectiunilor cum era de asteptat, unele piese noi au fost la fel avariate si trebuiau schimbate.
Cine a fost de vina? Defectiunea mare s-a datorat hotararii neinspirate a clientului. Vehicolul a ajuns din nou la noi doar dupa o luna de la reparatii. In loc de reducerea cheltuielilor de reparatii s-a ajuns la dublarea acestora.
Citeste si Piese originale sau piese aftermarket – ce sa cumparam?
De atunci scriem pe deviz de fiecare data daca o anumita piesa nu a fost schimbata la cererea clientului ca sa evitam discutiile ulerioare jenante care in mod sigur vor urma dupa un astfel de eveniment. Pe hartie scrie negru pe alb si nu mai este loc de discutii.
Ce poti tu sa faci ca service in acest moment este sa nu ceri inca o data cheltuielile de manopera pentru ca piesa este in garantie. Dar oare poti da garantie pe o lucrare care stii ca nu va tine pentru ca nu s-a schimbat o piesa ce ar fi fost important sa fie inlocuita?
Reducerea cheltuielilor de reparatii prin utilizarea de piese de slaba calitate, nu duce niciodata la un rezultat bun. Poate pe moment scazi din cheltuieli dar in ansamblu doar te incarci cu altele, de multe ori, cu unele mult mai mari.