Conteaza sau nu ce piese de schimb folosesti la reparatii? O intrebare care de multe ori provoaca discutii contradictorii. Multi proprietari de vehicule, nu inteleg importanta pieselor de schimb in reparatii sau au preconceptii despre anumite tipuri de piese.
Indiferent daca vorbim despre motoare sau orice alt tip de mecanism, sunt doua aspecte importante de care trebuie tinut cont:
- sa se utilizeze piese de schimb de calitate
- montarea pieselor sa fie facuta corect
Tocmai de aceea, producatorii de piese de schimb, ofera garantie doar pentru piesele care sunt montate la service-uri autorizate. La un service autorizat, probabilitatea ca piesa sa fie montata gresit este mica si astfel se reduce si riscul de stricare a acesteia in perioada garantiei.
Tipuri de piese de schimb
Orice vehicul se strica in timp si necesita reparatii mai mici sau mai mari. De aceste reparatii si de modul in care au fost ele facute, depinde durata de functionare a vehiculului. Nu este totuna daca un vehicul ajunge in service, in fiecare luna sau doar o data pe an. Se pierd mult timp si bani cu reparatiile care nu duc la rezultatele asteptate.
Dar de ce depinde rezultatul unei reparatii? Sa plecam de la ideea ca la service s-a facut totul corect si totusi dupa scurt timp a aparut o defectiune. Daca defectiunea se intampla la piesa care a fost schimbata, suspiciunea este corecta, ca piesa a fost de calitate slaba.
In general, in reparatii se utilizeaza urmatoarele tipuri de piese de schimb:
- piese second hand
- piese aftermarket
- piese originale
La piesele second hand trebuie sa avem mare grija. Exista anumite tipuri de piese la mana a doua ce pot fi utilizate in reparatii, altele insa nu sunt recomandate. Ce e foarte important, ca piesa sa fie verificata amanuntit, inainte de utilizare, sa nu prezinte urme de uzura sau defectiune. Chiar si o defectiune mica, poate afecta celelalte piese cu care conlucreaza, ducand la uzura mai mare si implicit la defectiune.
Piesele aftermarket alcatuiesc o piata atat de vasta incat este foarte greu sa o poti cuprinde. E totusi important sa facem o distinctie intre piesele contrafacute si cele aftermarket, ultimele fiind un segment de piata unde sunt multe piese cu un standard de calitate foarte ridicat. Important este sa alegem un producator care ofera calitate si o garantie pe masura.
Piesele originale sunt in segmentul de piata care beneficieaza de cea mai mare incredere din partea clientilor dar sunt si cele mai costisitoare.
Caracteristicile pieselor de schimb de calitate
Intrebarea e, cum putem sa distingem piesele de calitate de cele de slaba calitate. Din pacate e foarte greu, de cele mai multe ori diferentele sunt atat de mici si sunt invizibile cu ochiul liber.
O piesa poate sa fie facuta la cotele corecte si totusi dupa montare sa aiba o uzura mult mai mare datorita materialului din care a fost facuta. De exemplu, la piese cutii viteze nu se observa diferente mari intre piese. Ca si service, cunoastem deja producatorii care ofera calitate la toate piesele comercializate si utilizam cu mare incredere, piesele acestora.
Cei care nu cunosc firmele producatoare, pot sustine ca piesele de schimb ieftine arata exact la fel ca cele scumpe si de ce ar cumpara scump daca o pot lua mai ieftin? Diferenta o face calitatea materialului din care piesa este facuta si rezistenta la uzura.
Degeaba este o piesa facuta la scara daca nu rezista suficient de mult la tensiuni sau la frictiuni. In timpul functionarii, piesele sunt supuse unor tensiuni foarte mari, la care trebuie sa reziste mult timp.
Daca o singura piesa este de calitate slaba, aceasta poate afecta tot mecanismul. De foarte multe ori ajung la noi cutii de viteze cu piese deteriorate din cauza unor pinioane care s-au sfaramat. Acest lucru nu se intampla daca piesele utilizate in reparatiile cutiilor de viteze sunt de calitate.
Pretul pieselor de schimb
Indiferent daca facem noi reparatia sau trimitem la alte service-uri piese de schimb, incercam sa oferim calitate in defavoarea pretului redus. Cum este normal, de multe ori am fost intrebati, nu se poate mai ieftin? Pretul pieselor de schimb variaza in functie de producatorul si de calitatea acestora. O piesa ieftina, rareori este egala cu una de calitate.
Nimeni nu poate fi si ieftin si bun o lunga perioada de timp. Daca un producator merge pe strategia de a fi ieftin este posibil sa-si puna afacerea pe butuci, incet dar sigur.
Trebuie inteles faptul ca piesele de calitate costa mai mult decat piesele de slaba calitate. Pretul pe care il platesti pentru o piesa buna, contine si garantia calitatii acesteia, oferita de catre producatorul de piese.