Cand sa cumparam camioane care au transmisie manuala? Astazi o sa incercam sa dezvoltam putin ideea si sa dam un raspuns la intrebarea, cand sa cumparam camion cu cutia de viteza manuala. In articolul anterior despre cutiile de viteza manuale si automate am prezentat la ambele tipuri de cutii de viteze avantajele si dezavantajele. Bazandu-se pe acele informatii, oricine poate sa-si dea seama cand sunt mai eficiente cutiile manuale sau automate si sa faca o alegere corecta.
In momentul in care ne hotaram sa cumparam un vehicul, trebuie sa facem alegerea in functie de munca si mediul de lucru in care trebuie sa functioneze. Camioanele si autocamioanele au o utilizare foarte larga, incepand de la transport marfa pe distante lungi pana la utilizarea acestora la munca in conditii grele, masina trebuie sa aiba diferite echipamente ca sa aduca randamentul scontat.
Mediul de lucru pentru camioane
Zilnic vin clientii nostri la reparatii cu diferite probleme la cutia de viteza si uneori putem spune ca aceste defectiuni pot veni de la alegerea gresita a vehiculului pentru acel tip de munca prestata. Un astfel de exemplu este utilizarea camioanelor cu cutia de viteza automata in mediu de lucru foarte greu, in padure, pe teren accidentat, la carat lemne.
In acest mediu de lucru camionul ruleaza in marea majoritate a timpului in viteza a 2-a pentru a avea puterea de a depasi obstacolele, de a parcurge distante scurte dar cu dificultate mare. In acest mediu de lucru, depinde mult de dexteritatea soferului, de modul in care utilizeaza ambreiajul si acceleratia pentru a avea puterea necesara parcurgerii unor portiuni de drum sau denivelari.
Ce avantaje are schimbarea manuala a vitezei
Schimbarea vitezei in regim manual ofera soferului un control mai bun asupra vehiculului, poate genera o putere mai mare cand este nevoie iar intr-un mediu de lucru greu acest aspect este indispensabil.. Un sofer experimentat de cele mai multe ori se bazeaza pe auz, stie cum suna motorul cand trebuie sa schimbe viteza, cand trebuie sa dea mai multa putere sau cand s-o lase mai moale cu masina. Cu toate ca pare neimportant pentru multi soferi amatori, dar pentru un profesionist controlul total al vehiculului este foarte important iar cutia de viteza manuala ii ofera acest lucru.
Acest lucru nu inseamna ca un autocamion cu cutia de viteza automata nu poate face fata la acest tip de munca dar randamentul cutiei de viteza manuala in acest caz este mai bun si rezista mult mai bine la uzura datorata mediului de lucru. Cum am spus si in articolul anterior, autocamioanele cu cutia de viteza automata sunt recomandate pentru curse lungi, pe drumuri intinse, unde vehiculul merge cu o viteza constanta, in aceste cazuri cutia de viteza automata are randamentul maxim.