In domeniul transporturilor, vehiculele trebuie sa fie intretinute in mod constant, pentru a putea oferi maximum din capacitatea lor. Defectiunile serioase, cum sunt cele de la cutiile de viteze, pot influenta negativ sau chiar opri fluxul de munca al vehiculului.
Acest lucru arata clar ca intretinerea vehiculelor de transport, influenteaza direct bunul mers al oricarui firme. Pentru ca noi ne ocupam de reparatii cutii viteze camioane, in acest articol vom prezenta totul din punctul nostru de vedere.
Ce trebuie sa stii despre reconditionarea cutiilor?
Cutia de viteze reprezintă o componenta vitala a oricarui vehicul, asigura transmiterea eficientă a puterii și adaptabilitatea la diferite condiții de drum. Cutiile sunt concepute sa fie rezistente la uzura si la o functionare de lunga durata, totusi pe masura ce camioanele avanseaza in varsta si sunt supuse utilizarii intense, cutiile de viteze pot suferi uzura si deteriorare.
Este un proces normal de uzura in urma caruia cutia ajunge la reparatie si reconditionare sau in unele cazuri la gunoi. Important este insa ca in cazul unei defectiuni sa stim, care este cea mai buna solutie pe care trebuie sa o luam si de ce.
Practic sunt trei solutii pe care le putem alege si anume reconditionarea cutiei sau schimbarea acesteia cu una second hand sau o cutie noua. Nici o solutie nu este gresita si poate fi considerata buna pentru anumite situatii, de aceea este important sa luam aceste decizii cu toate datele in fata sa vedem care poate fi cea mai buna solutie pentru noi:
- Sa schimbam cutia cu una noua – probabil cea mai buna solutie daca vehiculul este intr-o stare perfecta de functionare si produce multi bani dar si cea mai costisitoare. In majoritatea situatiior aceasta solutie va fi mult prea costisitoare. In unele cazuri nu exista alte solutii, mai ales daca nu se gasesc piese de schimb pentru reparatie.
- Sa schimbam cutia cu una de la dezmembrari – o solutie nesigura care ridica multe intrebari. Te supui la foarte multe riscuri daca cumperi cutii de viteze de la dezmembrari insa este o solutie mult prea ieftina pentru ca unii sa nu riste. Este o solutie buna daca te pricepi si poti controla cutia inainte de achizitie. Sa observi daca aceasta functioneaza bine si nu prezinta urme de uzura.
- Reconditionarea cutiei de viteze vechi cu piese noi de calitate. O solutie economica si totodata eficienta dar si eco-friendly, un aspect care iti poate asigura si o satisfactie emotionala, ca ai facut ceva pozitiv pentru binele comun.
De ce sa alegi o solutie eco-friendly?
Bineinteles ca fiecare are motivele proprii pentru care adera sau nu la anumite solutii in functie de posibilitati si afinitati. Exista insa unele solutii care nu aduc doar beneficii individuale ci si unele extinse pe o comunitate sau cu un impact chiar mai larg. Aici vorbim despre protectia mediului inconjurator pe cat este posibil si reducerea impactului negativ al industriilor asupra planetei.
In cazul nostru, solutiile eco-friendly sunt cele care reduc semnificativ consumul de resurse naturale sau poluarile generate de reparatii si intretinere.
Majoritatea celor care apeleaza la un service autorizat rar pentru reconditionarea cutiei, privesc totul din punct de vedere economic. Este cert ca reparatia la primele simptome si o intretinere regulata a mecanismelor cutiei este o solutie de intretinere economica si fiabila. Aceasta abordare ofera avantaje semnificative pentru performanța și durata de viata a camioanelor.
In articol dorim sa aratam impactul pozitiv pe care il are recondiționarea mecanismelor si ca o solutie eco-friendly. Va invitam sa explorați motivele care fac din recondiționare o alegere inteligenta si sustenabila pentru industria transporturilor:
- Reconditionarea reduce cantitatea de deseuri generate in industria auto, contribuind la diminuarea impactului asupra mediului.
- Prin reutilizarea și recondiționarea cutiilor se refolosesc o parte din piesele vechi care nu prezinta urme de uzura. Astfel se reduce nevoia de a produce piese noi din materii prime, economisind resurse naturale valoroase.
- Procesul de recondiționare, necesita în general mai putina energie in comparație cu productia de piese noi, contribuind la diminuarea consumului de energie.
- Prin evitarea producției de piese noi si transportul acestora, recondiționarea ajuta la reducerea emisiilor de carbon asociate cu producția si distribuția pieselor.
- Recondiționarea permite prelungirea duratei de viață a cutiei. Schimarea pieselor cu probleme, reduce uzura pieselor si implicit scade numarul pieselor eliminate intr-o anumita perioada.
- Recondiționarea reduce riscul de poluare a solului și apelor cu piese uzate sau substanțe chimice folosite la piesele noi.
- Recondiționarea cutiilor de viteze face parte din conceptul de economie circulara, unde resursele sunt utilizate eficient, reciclate și refolosite pentru a crea un circuit durabil și eco-friendly.
- Prin reducerea nevoii de a exploata noi resurse naturale, recondiționarea contribuie la protejarea habitatelor naturale și a biodiversitatii.
- Reconditionarea mecanismelor in general, reprezinta un pas catre o abordare mai sustenabila si responsabila a utilizarii resurselor, demonstrand angajamentul fata de mediul inconjurator.
- Prin promovarea reconditionarii mecanismelor, industria auto poate deveni un exemplu de inovare eco-friendly, stimuland dezvoltarea și implementarea altor practici sustenabile in domeniul auto.
Trebuie sa punem accent pe intretinerea preventiva a mecanismului cutiei pentru a reduce costurile asociate cu reparatiile datorate unor defectiuni mari. In cazul cutiilor de viteze, efectuarea unei intretineri periodice poate evita deteriorarea si implicit, necesitatea unei reparatii costisitoare.