Sunt foarte multe discutii despre conducerea corecta avand cutia de viteza manuala, cum ar trebui sa conducem economic si eficient. Exista pareri pro si contra in legatura cu sofatul eficient si economic, cu toate acestea sunt doar cateva reguli esentiale de conducere pe care daca le urmam vom avea doar de castigat.
Cutiile de viteze manuale devin din ce in ce mai rare, camioanele noi fiind echipate cu cutii de viteze automate. Multi soferi tineri nu au lucrat niciodata pe un camion echipat cu o cutie de viteza manuala, de aceea nu prea vad avantajele acesteia.
Consider ca este important ca macar teoretic sa stie fiecare sofer cum sa utilizeze o cutie de viteza manuala cu schimbator de viteza si ambreiaj.
Cutia de viteza manuala la utilizare
La camioane, vitezele, in general sunt desenate pe schimbatorul de viteza pentru a usura utilizarea acestora. Toate schimbatoarele de viteza manuale au doua butoane.
Primul buton, in functie de pozitie, cupleaza schimbatorul de viteza pentru a trece de la treptele mici sau mari. Al doilea buton este pentru a cupla jumatatile de viteze.
Este foarte important de stiut ca la un camion gol pornirea se face intotdeauna in viteza a doua. Pornirea cu viteza unu se face doar la camioanele incarcate sau la pornirea in panta.
Pentru a cupla vitezele se apasa pe ambreiaj si se cupleaza schimbatorul de viteza in varianta dorita, dupa care se lasa ambreiajul si alternativ se apasa pe acceleratie.
Cand se schimba viteza
Producatorii de camioane recomanda ca viteza sa fie schimbata in functie de turatia motorului. Turometrul afiseaza turatia motorului si intervalul cand poate fi schimbata viteza. In general valorile recomandate pentru schimbarea vitezei sunt intre 20 mii si 28 mii.
Bineinteles ca un sofer profesionist rareori se uita la acest afisaj pentru ca deja stie dupa sunetul motorului cand trebuie sa schimbe viteza. La deplasare, daca vitezele sunt schimbate corect si nu se circula cu turatie mare, vehiculul va functiona mai economic si uzura pieselor va fi mai redusa.
La coborare in panta este indicata utilizarea franei de motor. Acest lucru inseamna ca viteza se cupleaza la un nivel inferior, limitand astfel deplasarea rapida a camionului. Practic pasii sunt urmatorii, se apasa ambreiajul, se cupleaza intr-o viteza inferioara, dupa care se apasa usor pe acceleratie pentru ca pinioanele sa se sincronizeze.
Am gasit pe youtube un film educativ despre cum se utilizeaza corect cutia de viteza manuala. Vizionare placuta.