Cutia de viteza automata a simplificat mult conducerea vehiculelor si a sporit confortul in timpul sofatului. In general cei care invata sa sofeze cu vehicul ce are cutie de viteza automata considera ca aceasta este superioara fata de cele manuale, insa multi profesionisti de moda veche cred invers, ei simt nevoia sa controleze masina in totalitate iar asta n-o pot face decat cu o cutie de viteza manuala. Toate astea le puteti citi intr-un articol anterior cu titlul “Cutie de viteza manuala sau automata” unde am facut o usoara comparatie intre cele doua tipuri de cutii de viteze.
Avantajele cutiei de viteza automata
Probabil cel mai mare avantaj la cutia de viteza automata este confortul sporit pe care il asigura. Soferul poate sa conduca relaxat fara sa fie nevoie sa schimbe vitezele in timpul deplasarii. Vitezele se schimba electronic in momentul in care turatia ajunge la cea necesara fara interventia soferului.
Sunt multe pareri formate in timp ca aceste cutii de viteze automate nu sunt la fel de rapide ca si cele manuale. Noile cutii de viteze automate sunt deja la fel de performante si rapide ca si cele manuale sau chiar mai rapide, unele ajungand la o performanta de 0.15 secunde care e mai rapida decat orice sofer experimentat.
Cum schimbarea vitezelor se face la atingerea turatiei optime, sunt economice pe drum intins, pe distante foarte lungi, unde vehicului ruleaza la o viteza constanta. Important este sa stim ca la cutia de viteza automata, atunci cand conduci corect, consumul se reduce.
In unele cutii de viteza automate este inclusa si optiunea de frana de motor. In cazul in care camionul merge la vale, la cutiile de viteza manuala se pune intr-o treapta inferioara ca sa nu prinda viteza. La cutiile noi de viteza automate, in cazul in care nu apasam pe acceleratie, nu creste viteza de deplasare chiar daca merge la vale. La tiruri ajunge daca apesi un pic frana sa ajunga camionul intr-o treapta inferioara si poate continua drumul cu o viteza redusa de deplasare.
Dezavantajele cutiei de viteza automata
Frana de motor nu este la fel de eficienta ca la cutia de viteza manuala, la o coborare prelungita turatia poate creste destul de mult. Sunt soferi care aleg sa cupleze in modul manual la coborarea in panta pentru a putea stapani mai bine vehiculul.
Cea mai buna performanta, cutia de viteza automata o are cu motorul incalzit, de aceea in primele 10 minute consumul este mult mai ridicat. Este bine ca masina sa nu fie fortata pana se incalzeste, astfel si consumul de carburant ramane la un nivel normal.
Cutia de viteza automata este mai complicata, de aceea pretul acesteia este mai mare, piesele de schimb, intretinerea si reparatia sunt mai costisitoare fata de cutiile de viteza manuale.
Au o sensibilitate mai mare si o rezistenta mai mica la uzura mediului de lucru. Cum am scris in articolul anterior Cutia de viteza manuala in mediul de lucru, este bine ca pentru un mediu de lucru in conditii grele de munca sa se utilizeze un vehicul avand cutie de viteza manuala si nu una automata.