Continut
Uleiul din transmisie are o importanta deosebita in protectia pieselor in timpul functionarii. Cutiile de viteze, ca orice alt mecanism, functioneaza prin piese interconectate generand frictiuni intre piese si caldura.
In principiu uleiul din cutia de viteze are trei roluri principale:
- reduce frictiunea dintre piese
- reduce temperatura de lucru a cutiei
- reduce uzura pieselor in timpul functionarii
In cazul in care scade nivelul uleiului din cutie sau calitatea acestuia, el nu mai poate oferi aceeasi protectie ca inainte si incepe uzura exagerata a pieselor. La fel se intampla si in cazul in care calitatea uleiului din cutie se schimba.
Prin schimbarea uleiului din cutie, putem sa prelungim viata acestuia.
Citeste si : Ce rol are cutia de viteze si ce importanta are?
Cand se schimba uleiul de transmisie?
Stiu ca multi se intreaba „cand se schimba uleiul din cutie?„, o intrebare la care sunt foarte multe raspunsuri. Verificarea si schimbarea uleiului din cutie nu se face ca la motor si este bine sa fie facuta la un service.
Raspunsul cel mai bun ar fi, de fiecare data cand este nevoie. Sunt cateva situatii in care recomandam schimbarea uleiului din cutie:
Se atinge limita de km parcursi recomandati
Probabil prima optiune ar fi, cand se ajunge la limita de km de utilizare chiar daca vehiculul nu prezinta simptome de defectiune. Este important sa tinem cont de tipul uleiului ce-l folosim in mecanismul cutiei si de recomandarile producatorului. In general, producatorul uleiului de transmisie scrie distanta optima pentru care recomanda utilizarea acestuia.
Cand ajungem la kilometrajul aferent, este bine sa schimbam uleiul chiar daca nu am observat simptome de defectiune sau alte probleme. Odata cu schimbarea uleiului de transmisie, mecansimul va avea din nou protectie suficienta pentru functionare corecta.
Proprietati schimbate ale uleiului de transmisie
Cum am scris si mai sus, proprietatile uleiului de transmisie se schimba dupa un timp. Motivele sunt clare, se contamineaza cu pilitura de fier sau de la schimbarile temperaturii de lucru repetate, se intampla ca acesta sa nu mai aiba ungerea necesara.
In principiu nu se umbla la o cutie care nu are probleme insa daca observam unele simptome, este bine sa facem verificari. Orice semn, ca de exemplu functionarea greoaie a cutiei, poate insemna ca aceasta are unele probleme. Primul lucru este sa verificam uleiul de transmisie. Daca acesta nu mai are transparenta si vascozitatea necesare, este bine sa-l schimbam.
Citeste si: Ce inseamna pilitura de fier in uleiul din cutie?
Se reduce cantitatea de ulei din cutie
Se poate intampla sa scape uleiul din cutie pana aceasta ramane fara ulei. Desi in mod normal cutia este inchisa ermetic, scaparea se poate petrece in cazul unor defectiuni mici. Chiar daca scurgerile nu sunt vizibile, putem observa urme de pierderi de ulei pe unde s-a stationat.
In timp, cutia poate sa ramana fara ulei si va duce la defectiuni majore ale mecanismului. Cea mai buna solutie este verificarea amanuntita a mecanismului, remedierea defectiunii care a dus la pierderea de ulei si recompletarea uleiului sau schimbarea totala a acestuia.
Citeste si: Cum afecteaza lipsa de ulei cutia de viteze
De fiecare data cand se fac reparatii la cutie
Recomandarea noastra este ca de fiecare data cand se fac reparatii majore la transmisie, sa se schimbe uleiul. Chiar daca acesta nu este foarte vechi, trebuie schimbat. Este bine ca mecanismul sa primeasca o protectie buna de la inceput.
Piesele dintr-un mecanism vechi s-au rodat impreuna, stabilindu-si locul in mecanism. Cand schimbam o piesa cu una noua, aceasta intra intr-un mecanism care are deja o anumita uzura si astfel se creeaza anumite tensiuni intre piese.
Pentru ca uleiul de transmisie este singura modalitate prin care putem sa reducem uzura pieselor, acesta trebuie sa fie de cea mai buna calitate si sa ofere ungerea optima a lor.